fredag 5 februari 2016

Grävmaskins förare

Mitt drömyrke 

Mitt drömyrke är grävmaskins förare. Jag blev intresserad när jag var på min cross klubb och vi skulle gräva ett dike och det var inhägnat område så jag fick testa på och jag tyckte nästan direkt att det här ska jag jobba med. Först trodde jag att lönen var det sämsta med yrket, men nej man får ca 27000kr före skatt, så det var inte så dåligt. 

En av riskerna med yrket är att man kan även dö om man gräver fel och skopan far in i en stor el kabel. Då kan man få ström i sig och dö eller så kan grävmaskinen börja brinna. Det finns en sak jag inte gillar med att vara grävmaskinsförare och det är att man aldrig har en enda fast plats som man åker till varje morgon utan man måste åka huller om och buller i Sverige. I bland om man har otur så måste man ut mitt i natten och jobba om det har hänt något, tex en vattenläcka.

Arbetsuppgifterna är att tex gräva grunder till hus, gräva ledningar och diken mm. Det roligaste med yrket tycker jag är att få gräva. 

Utbildning till grävmaskinsförare är gymnasieutbildning på Bygg- och anläggningsprogrammet. Sen får man gå som lärling på ett företag. 

Om jag inte kan bli grävmaskins förare vill jag bli traktor förare.Eller jobba i en butik. 

                                 
Photo credit: fRandi-Shooters via Foter.com / CC B
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/
http://foter.com/
http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar